maanantai 6. lokakuuta 2014

Ja voittaja on…

Arpajaiset ovat kuuluneet marttojen varainhankintakeinoihin hyvin pitkään. Muistan elävästi, miten alle kouluikäisenä odotin äitiäni marttaillasta kotiin, joskus mukanaan joku mukava arvonnasta saatu yllätys. Vähän vanhempana pääsin myös mukaan marttailemaan ja sain toimia onnettarenakin. Tällöin puristin silmät tiukasti kiinni, että en ainakaan päässyt vilkaisemaan, kenen arpaa kulloinkin olin korista nostamassa.

Tavanomaisten voittojen lisäksi seitsemänkymmentäluvun alussa yhdistyksemme sai punaiselta laivayhtiöltä lahjoituksena laivalippuja (kansipaikoille tosin, mutta kuitenkin). Näillä lipuilla melkoinen osa yhdistyksen jäsenistä pääsi ensimmäisen kerran elämässään Ruotsiin. Suorastaan legendaarisiin mittoihin kasvoi kahden ystävättären Kappelskärin matka, jolle otettiin mukaan omat eväät, termospullosta lähtien.

Marttailloissa järjestettävissä pien- tai miniatyyriarpajaisissa noudatetaan arpajaislakia. Arpajaislain mukaan yleishyödyllinen yhteisö tai säätiö saa toimeenpanna ilman lupaa tavara-arpajaiset, joissa arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 2000 euroa ja joissa arpojen myynti ja voittojen jako tapahtuu samassa tilaisuudessa (pienarpajaiset).

Näiden arpajaisten voittojen yhteenlasketun arvon on oltava vähintään 35 % arpojen yhteenlasketusta myyntihinnasta ja pienimmän voiton on oltava vähintään yhtä suuri kuin arvan hinta.

Pienarpajaisista tilitys on tehtävä viipymättä tilaisuuden päättymisen jälkeen. Tilitystä ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos arvat on myyty vain arpajaiset toimeenpanevaan yhteisöön kuuluvien henkilöiden kesken, kuten on laita marttailloissa järjestettävissä arpajaisissa.

Arpajaisperinne yhdistyksessämme jatkuu edelleen. Arpajaisten tuotto on yleensä muutamia kymmeniä euroja illassa, jolla pienelle yhdistykselle on merkitystä. Arvan hinta on yksi euro ja kahdella eurolla saa kaksi ;). Kun edellisen kerran voittajat tuovat seuraavan kerran voitot, tulee arpojen hinta kokonaisuudessaan yhdistyksen hyväksi. Palkintoina on makeisia, lautasliinoja, kynttilöitä tai kodin tekstiilejä, keksiipä joku joskus jotain ajankohtaistakin, kuten kukkien siemeniä tai joulukalenterin. Mukana olevat lapset toimivat onnettarina.  Huomaan lasten innokkaista ilmeistä, että nykyisestä yltäkylläisyydestä huolimatta martta-arpajaisissa voittaminen on yhtä mukavaa kuin taannoin, kuusikymmentäluvulla.

Onnea arpajaisiin,


Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti