maanantai 3. marraskuuta 2014

Ohjeen mukaan


Olen innokas leipuri. Pullaleipurin taipaleeni alkoi jo alle kouluikäisenä – kävin jopa naapurissa leipomassa yhdessä Haijasen tädin kanssa. Uunista juuri otetun leivän tuoksu on ehdottomasti lempituoksuni. Se voittaa jopa Chanel vitosen eikä aiheuta päänsärkyä.

Vuosikaudet olen leiponut aina niitä samoja sämpylöitä, pullia, Kotiruoka-kirjan unelmatorttua, pitokokki Helvi Sonkin ohjeen mukaista appelsiinikakkua, jouluksi hedelmäkakkua vuoden 1972 Me Naiset lehdestä jne. Lastemme syntymäpäivillä 80 – 90-luvuilla oli joka kerta tarjolla kinuskikakkua (ohje Kotiliedestä vuodelta 1984 tai niiltä main), jopa niin usein että siskonpoikani Ville kysyi enkö muuta kakkua osaa tehdäkään.

No enpä osannut tai  viitsinyt vaivautua edes hakemaan muita ohjeita, kun olisi pitänyt tilata lehtiä ja leikata ohjeita, ostaa ruokaohjekortteja tai kirjoja. Lisäksi ohjelehtisillä on paha tapa joutua hukkaan juuri silloin kun niitä pitäisi käyttää. Toinen huono ominaisuus on se, että paperista ei saa pois rasvaisia sormenjälkiä tai roiskunutta siirappia.

Tänään tilanne on aivan toinen. Netti pursuaa toinen toistaan ihanampia leivontaohjeita, ja meidän perheessämme tarjolla olevien leivonnaisten valikoima on moninkertaistunut. Ohjeita ei tarvitse tulostaa, kunhan tabletti on keittiössä käden ulottuvilla.

Ruokaleipää olen viime aikoina leiponut esim. seuraavasti: ruislimppua aidosta taikinajuuresta (nettiohje, tyttäreltäni Johannalta saatu), tomaattileipää aurinkokuivatuista tomaateista (nettiohje, tyttäreltäni Johannalta saatu), rapeakuoriset sämpylät (kuten muinoin asuntovaunumatkalla Tanskassa) löytyivät blogista http://susie-i-koket.blogspot.se/2010/01/frasiga-franskbrodbullar.html, juustosämpylät Kermaruusun blogista, josta muuten löytyy paljon tosi maukkaita ohjeita.  Karjanpiirakoiden ohjetta en sentään netistä hakenut, mutta sen sijaan löysin hyvän YouTube-videon, jolla neuvottiin, miten piirakoiden kuoret saa helposti aikaan pastakoneella https://www.youtube.com/watch?v=ugifwdcJBP4 En usko, että mummonikaan olisi pannut pahakseen tätä hienoa keksintöä, jolla vältetään piirakankuorten vaivalloinen pulikoiminen.

Kakut ja tortut, pikkuleivät ja pasteijat – kaikkiin löytyy versioita ja ohjeita. Ja niitä täytekakkujakin on joka lähtöön. Yksi leivonnaisohje kuitenkin on, jota parempaa nettiohjeista en ole löytänyt: äidiltä oppimani pullataikina. Torikan Saaran tekemä pulla oli paikkakunnan kuulua, sen parempaa ei tainnut ollakaan. Tämä ei ole leivontablogi, joten ohje jäälköön jakamatta. Salaisuus taitaa kuitenkin olla siinä, että litran taikinaan pannaan viisi (5) munaa!

Viikonloppuna taas leivotaan

Tiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti