tiistai 24. helmikuuta 2015

Tuulilasista näkyy paremmin kuin peräpeilistä

Yrityksen menestyksen edellytyksiä ovat huolellinen suunnittelu ja eteenpäin katsominen. Suunnittelun on tuettava paitsi yrityksen strategisia tavoitteita, myös strategiaan perustuvia operatiivisia toimenpiteitä. Suunnittelun perustana tulee aina olla yrityksen todellinen tilanne ja suunnittelujärjestelmän tietolähteenä yrityksen käyttämät toiminnanohjaus-, asiakkuudenhallinta- ja taloushallintojärjestelmät.
Kaikki yritykset käyttävät perinteistä kuukausitason talouden ja myynnin seurantaa. Ajantasainen tieto on yrityksissä nykyään koko ajan käytettävissä. Tietoa myös käytetään reaaliaikaisesti, joten kilpailuetuun ei riitä pelkkä perusraportoinnilla. Sen sijaan tiedon analysointi, tietoon perustuva suunnittelu ja vaihtoehtoisten ennusteiden laatiminen ovat juuri niitä toimia, joilla kiilataan kilpailijoiden edelle.
Budjetointi on tärkeä osa suunnittelua. Perinteisen tilivuosibudjetin rinnalla on syytä käyttää juoksevaa, 12 kuukauden budjetointia, koska tilanteet muuttuvat tilivuoden mittaan moneenkin kertaan. Olemmehan kaikki todenneet, miten budjettivuoden lopun lähestyminen muuttaa organisaation käyttäytymistä, oli budjetti ollut sitten liian vaikea tai liian helppo toteuttaa. Juoksevaa budjettia muokataan tilanteiden muuttuessa eikä budjettikausi pääty koskaan.
Ennusteet ovat sitä luotettavampia, mitä laajempaan tietopohjaan ne perustuvat. Tarkan myyntiennusteen laatiminen edellyttää tietoa mm. myyntiprosessista, lähetetyistä tarjouksista, vanhasta myyntihistoriasta, aikasarjoista, kausivaihtelusta ja suhdanteista.  
Pelaamme Martin kanssa golfia. Pelata voi melkein säässä kuin säässä, mutta parhaimmillaan laji on poutasäällä. Meillä on käytettävissämme maanviljelijöille tarkoitettu, ammattilaisten sääpalvelu, joka onkin ahkerassa käytössä golfkauden aikana. Tarkka sääennuste antaa mahdollisuuden olla ykköstiillä ensimmäisenä sadealueen väistymisen jälkeen kun toiset vasta varailevat lähtöaikoja ja jonottelevat perässä.


Tällaisia mietteitä tällä kerralla,Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti