maanantai 14. maaliskuuta 2016

Miksi olemme Marttoja?


Valmistelin viime viikolla puhetta Kustavin Marttayhdistyksen 100-vuotisjuhliin ja samalla kun mietin, miksi naiset tuolloin ryhtyivät martoiksi, tulin miettineeksi myös sitä miksi itse olen martta.

Historiallista dokumentaatiota siitä, miten joku yhdistys on perustettu ja ketkä sitä ovat olleet perustamassa, missä ja jopa mihin kellon aikaan, löytyy runsaastikin. Mutta miksi, se onkin heikommin dokumentoitu asia. 

Yleisesti ottaen yhdistysten ja järjestöjen jäsenet pyrkivät edistämään yhteisiä tavoitteita tai arvoja. Yhdistykset pyrkivät vaikuttamaan sekä yleiseen mielipiteeseen että poliittiseen päätöksentekoon.

100 vuotta sitten eläneillä rouvilla ja neidellä päätökseen saattoi vaikuttaa halu oppia uutta ja parantaa kotiensa oloja. Oli asialla varmaan sosiaalinen puolikin, eli  etsittiin uusia ystäviä. Vai halusivatkohan he tehdä yhdessä käsitöitä ja kotitaloustöitä uusilla menetelmillä?  Martoista etsittiin iloa, turvaa ja virkistystä.  Marttailu oli kiireen keskellä miestenkin mielestä hyväksyttävä harrastus, koska siellä opittiin kodin ja perheen  kannalta hyödyllisiä tietoja ja taitoja.   Aatteelliset syyt ja kodin arvostus sekä järjestömme puolueettomuus olivat myös merkittäviä tekijöitä.

Entä minä sitten? Miksi tästä järjestöstä on tullut minulle niin rakas, että käytän suuren osan vapaa-ajastani Marttana toimien? Järjestömme perustehtävä,  kotien ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen kotitalousneuvonnan keinoin, on  minusta äärimmäisen merkittävä tehtävä hoidettavaksi. Henkilökohtaisesti ”hyödyn” uutta oppimalla, koska oppiminen on edelleen yksi järjestömme viidestä perusarvoista ja siihen järjestömme tarjoaa oivan mahdollisuuden.


Raadollisimpana syynä lienee se, että martoissa vaan kerta kaikkiaan on niin mukavaa, toisten aatesisarten kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti