tiistai 16. toukokuuta 2017

MarttailuelämyksiäElämys on moniaistinen ja merkittävä kokemus, joka saattaa tuottaa kokijalleen henkilökohtaisen muutoskokemuksen. Elämyksen aikana koettu ja opittu voidaan omaksua osaksi persoonallisuutta. Merkittävimmät elämyskokemukset saattavat johtaa maailmankuvan muuttumiseen.

Elämys on siis huomattavasti enemmän kuin mukava, miellyttävä, ”ihan ok” kokemus.  Elämys rikastuttaa arkea ja avartaa mieltä. Elämys voi olla jotain pientä, kuten vihta- tai matonkudetalkoot kylän naisten kesken tai turvesauna omalla porukalla. Elämys voi myös olla jotain suurta, kuten 300 martan Marttafestarit tai tuhansien osallistujien vauvanpeittotalkoot. Elämykset jäävät lähtemättömästi mieleemme ja ne nousevat positiivisina asioina esille yhä uudestaan sekä omassa porukassa että uusiin ihmisiin tutustuessamme. Siksi erilaiset elämykset ja kokemukset ovat aina merkkitapauksia, joita kannattaa tarjota ja kerätä mahdollisuuden tullen.Elämys on aina henkilökohtainen, ihminen määrittää itse oman elämyskokemuksensa. Elämyksiä ei siten voida takuuvarmasti tuottaa. On kuitenkin mahdollista luoda puitteet, joissa elämysten syntyminen on mahdollista ja jopa todennäköistä.

Jäsenmäärän kasvun pysähtyminen ja kääntyminen laskuun on ongelma, jonka kanssa Martat järjestönä jatkuvasti taistelee. Miten ihmeessä me saamme järjestöstämme kiinnostuneet liittymään meihin ja ennen kaikkea pysymään jäseninämme yli tuon kriittisen kahden-kolmen vuoden ajan?

Tärkeintä on saada järjestöömme liittynyt nopeasti mukaan yhdessä olemiseen, yhdessä tekemiseen ja kokemaan yhdistystemme tarjoamia marttailuelämyksiä. Puitteet elämyksille luomme me itse kukin tarjoamalla sykähdyttävää, monipuolista ja innostavaa marttatoimintaa: kokkailua, kässäilyä, hortoilua, retkeilyä, yhteislaulua tai mitä nyt vaan keksimmekin.

Normaalin vastakohta on epänormaali. Normaalista erottuva kokemus on epänormaali kokemus ja siksi normaalia voimakkaampi. Voimakkaampi kokemus on Elämys.

Elämyksellisyyteen voidaan päästä ymmärtämällä että normaalista on siirryttävä epänormaaliin, eteenpäin, alas, sivulle, sisään, ulos tai jonnekin ihan muualle. Mekin voimme lähestyä elämyksiä luomalla epänormaaleja eli muista erottuvia asioita. Siinä piilee marttabrändin mahdollisuus: tarjotaan konkreettisia, kodin ja perheiden hyvinvointia edistäviä asioita tässä turhuudesta täyttyvässä maailmassa. 
Muistetaan siis olla epänormaaleja kun ensi kerralla olemme suunnittelemassa tai toteuttamassa marttatoimintaa. Epänormaali Marttailu tuottaa ikimuistoisia elämyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti