perjantai 19. tammikuuta 2018

Viestintää


Alussa oli etanaposti ja  lankapuhelin



Kun me Martin kanssa perustimme ensimmäisen yhteisen tietoteknikka-alan yrityksen,  vuosi oli 1992. Asiakasviestinnässä tärkein väline oli puhelin. Uudenaikaisissa puhelimissa oli jopa numeronäppäimet eikä enää valintalevyä pyöritelty.

Kirjallinen viestintä tapahtui tulostamalla kirjeitä paperille,  ottamalla niistä valokopioita riittävä määrä ja lähettämällä vastaanottajille Suomen Postin välityksellä. 

Yksi markkinointikouluttaja tosin totesi, että kun normaali tapa on lähettää ensin materiaalia postilla ja soittaa perään, voi rahan puutteessa jättää materiaalin myös lähettämättä ja vain soittaa perään.


Sitten saatiin telefax ja NMT


Parin viikon kuluttua firman perustamisesta hankittiin Panasonicin telefax ja Eriksson NMT 900 ”tiiliskivi” (Martilla ja minulla oli yhteinen matkapuhelin, eihän sitä nyt kahteen varaa heti ollut). 

Olihan se komeaa, kun markkinointikirjeet saavuttivat vastaanottajat ihan sekunneissa viestin lähettämisestä. Viestintä oli kuitenkin enimmäkseen tekstiä, kuvia käytettiin säästeliäästi, jottei muste kulu.

Muistan ikuisesti harmituksen, kun asiakas pudotti meidän ihka uuden Erikssonin lattialle ja sen antenni vääntyi. Vääntynyt antenni hiersi tuon lahtelaisen asiakasyrityksen ja meidän välejä pitkään.


Seuraavaksi GSM , jonka jälkeen - internet mullisti kaiken


Nokialaiseen GSM aikaan siirryimme 1996,  kun hankimme  upeat Nokia 2110 puhelimet (molemmille ihan omat!).  Tuolloin viestit kulkivat myös tekstiviesteinä.



Pääsimme mukaan myös koko maailman kattavaan WordWideWebbiin, joka mullisti koko yritysviestinnän.  Modeemin kautta pääsimme viestimään nettisivuilla ja sähköpostilla. Yhteystietojen pitäminen näkyvillä erilaisilla palvelusivustoilla oli ehdottoman välttämätöntä.


Vuonna 2018


Nykyisin viestintävälineiden määrä on räjähtänyt.  Laskin, että yhden työpäivän aikana

1)    Soitan matkapuhelimella (Huawei)
2)       Selaan nettisivuja (Google)
3)       Päivitän nettisivuja (Wordpress)
4)       Kirjoitan blogia (Wordpress)
5)       Lähetän ja vastaanotan sähköpostia (Gmail)
6)       Lähetän uutiskirjeitä (Mailchimp)
7)       Päivitän yrityksen uutisia somessa (Facebook)
8)       Chattailen asiakkaiden kanssa (Slack)
9)       Chattailen sisäisesti (Flowdock)
10)   Päivitän dokumentteja asiakkaiden ja omaan yhteiskäyttöön (Google Drive)
11)   Päivitän dokumentteja omaan yhteiskäyttöön (Dropbox)
12)   Viestittelen What’sAppissa
13)   Viestittelen Messengerissä
14)   Teen päivityksiä ja seurantaa Linkedinissa
15)   Soitan Skypellä
16)   Pidän etäpalaveria Teamviewerilla


Sitten pitäisi vielä twiittailla, olla Snapchatissa, Instagramissa, Pinterestissa ja vaikka missä.

Kaikessa tässä viestien ja tiedon tulvassa keski-ikäinen yrittäjä ilahtuu saadessaan kirjepostia.

keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Vuoden vaihtuessa


Takanamme on taas yksi tarmokkaan ja monipuolisen marttatoiminnan vuosi. Itsenäisyytemme 100-vuotistapahtumat vaikuttivat vahvasti paikallistenkin marttayhdistysten toimintaan. Kiitos ahkerasta ja hienosta toiminnasta teille kaikille.   


Yksi piirin marttavuoden kohokohta oli SuomiAreena Porissa heinäkuussa. Tapahtumateltallamme pienet Ässäkokit pilkkoivat innokkaasti välipaloikseen kotimaisia vihanneksia, kokkihatut päässä ja –essut edessä. Ässäkokkeja nähtiin vuoden aikana muutenkin ympäri koko toiminta-aluettamme. Suuri kiitos tämän toiminnan mahdollistumisesta kuuluu yhteistyökumppanillemme S-ryhmälle.

Toinen upea tapahtuma on Satakunnan alueella perinteisesti järjestetty Syyssunnuntai. Vuoden 2017 Syyssunnuntain järjestivät alueemme pohjoisimmat marttayhdistykset Merikarvialta. Itse olin tapahtuma-aikaan vielä sadonkorjuutöissä, joten en valitettavasti päässyt mukaan. Välitän kuitenkin kaikkien 200 osallistujan lämpimät kiitokset merikarvialaisille tapahtuman järjestelyistä. Vuonna 2018 tämä tapahtuma muuttaa vähän muotoaan. Tulemmekin olemaan ”Yhdessä Yyterissä”. Tarkoituksena on saada mukaan marttoja koko toiminta-alueeltamme.

Jäsenmäärämme pieneneminen on saatu pysäytettyä, ja nyt suunta on ylöspäin.  Jäsenhankinnassa erityisen hyvin ovat onnistuneet Rauman Avainmartat ja Mynämäellä toimivat Wirmon Martat.  Molempien Facebookia seuraavana huomaan, että monipuolinen toiminta ja ahkera tiedottaminen on jäsenhankinnassa äärimmäisen tärkeää. Vuoden 2018 tavoitteeksi piirimme hallitus on asettanut jäsenmäärän kasvun kahdella uudella jäsenellä yhdistystä kohden.   

Viime vuonna omassa perheessäni panostettiin teemaan ”Syödään yhdessä”. Oli todella ihanaa kokata ja syödä yhdessä perheen, sukulaisten, ystävien ja tuttavien kanssa. Suomihyvä tarkoitti meidän tapauksessamme lähellä tuotettuja raaka-aineita, reseptit olivat peräisin eri puolilta maailmaa. Erityisen ylpeä olen vuoden aikana oppimastani uudesta taidosta. Siirtokarjalaisen isän tyttärenä olen vuosikymmeniä yritellyt tehdä kunnon karjalanpiirakoita. Vasta Sirkka-ystävän opastuksella sain syntymään piirakoita, jotka ensimmäisenä ”sorttina” kahvipöydästä loppuvat. Voin tavatessamme kertoa, mitkä olivat Sirkalta opitut niksit.

(Piirakka ei ole vino, syy on huonon valokuvaajan :)

Tänä vuonna vietämme ensimmäistä kertaa kaikkien Marttojen yhteistä Marttailuviikkoa. Marttailuviikko on  viikko  37 eli 10.-16.9.2018. Viikon aikana jokaisen marttayhdistyksen toivotaan järjestävän ainakin yhden tapahtuman teemalla ”Arkiruoka on järkiruokaa” tai ”Käyttökelpoiset kupit ja kapustat kiertoon” tai vaikka molemmilla.

Vuonna 2018 keskeisenä toimintateemanamme on Kestävä Arki. Arki, jonka hallinnan parantaminen on meidän marttojen ydinosaamisaluetta. Me itse kukin teemme päivittäin valintoja, jotka kuormittavat ympäristöä. Tänä vuonna kiinnitämme erityistä huomiota niihin ja pyrimme jokainen osaltamme keventämään arkisten valintojemme ja kodinhoidon aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Tämän kuormituksen vähentämisessä yksittäisenä merkittävänä tekona näen ruokahävikin pienentämisen. Sovitaanko yhteisesti, että meidän keittiöidemme ruokahävikki pienenee puoleen vuoden 2018 aikana?


Hyvää marttailuvuotta 2018