Seeprat ovat kuin suppilovahveroita
Ensin niitä ei näy yhtään missään, mutta kun yhden näkee,
niitä onkin joka paikassa. Tällaisen suuren viisauden lausui taannoin eräs
matkatoverini Tampereelta.
Sienet ovat meille martoille tärkeä asia. Myös minä varsinaissuomalaisesta
kotikasvatuksestani huolimatta olen sienten suuri ystävä. Minulle maistuvat
sienet sekä keitettyinä että paistettuina, salaatissa, keitossa tai
muhennoksessa. Pizzaankin sienistä saa hyvää täytettä, risotosta puhumattakaan.
Sienimarttamme Anna-Liisa ja muutkin sieniekspertit ovat vuosien
varrella kovasti yrittäneet perehdyttää minua sienien ihmeelliseen maailmaan.
Joka vuosi olen opetellut tunnistamaan yhden uuden sienen. Mutta kun seuraava
syksy on tullut, edellisenä vuonna opeteltu sieni on unohtunut, metsässä en
muistakaan, oliko tuo nyt rousku vai hapero. Niinpä uskallan poimia vain
vanhoja tuttuja kantarelleja ja suppilovahveroita, koska ”vain varmasti
tuntemiasi sieniä voit kerätä”. Kantarelleja ja suppilovahveroita on joskus
vaan vähän vaikea löytää. Tämä taas on
johtanut siihen, että meidän ruokapöydässämme sieni on useimmiten viljelemällä
tuotettu ja kaupasta ostettu.
Tänä loistavana tattisyksynä huomasin, että tattien tunnistaminen
onkin varsin helppoa. Metsässä apunani on ollut älykännykän sieniopas
valokuvineen. Nyt olen oppinut tunnistamaan herkkutatin, erilaiset punikkitatit,
voitatin ja kangastatin. Saattaa olla, että joku uusikin vielä tänä syksynä
löytyy. Miten maukkaita metsäsienet ovatkaan kaupan herkkusieniin verrattuina!
Jos suppilovahverot ovat kuin seeproja, tatit ovat kuin
norsuja – niitä ei voi olla huomaamatta.
Mennään metsään taas huomenna,
Tiina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti