Jouluruokaa tarjoo kunnon väki
Perheemme on todella innostunut ruuanlaitosta ja
joulupöytämme tarjoomukset lisääntyvät vuosi vuodelta. Meillä on tapana laittaa
sekä vuodesta toiseen samoina pysyviä ruokalajeja että ottaa mukaan kulloinkin
muodissa olevia uusia herkkuja.
Joulupaisti kuului jo synnyinkotini joulupöytään. 60- ja
70-luvuilla meillä vielä teurastettiin itse. Jouluksi teurastettiin sekä sika
että vasikka. Vasikan jalasta sitten leikattiin komea paisti. Muistan hyvin,
miten paisti oli aina niin suuri, että se ei mahtunut kaasu- tai sähköuuniin,
vaan se piti paistaa puulieden uunissa. Sielläkin se paisui niin, että paistin
päällys paloi kiinni uunin kattoon eikä uunia millään tahdottu saada auki.
Paisti paistettiin aaton aattona toden totta läpikypsäksi (joku voisi väittää
sen olleen kuivaa), jäähdytettiin aatoksi, ja sitten sitä syötiin mahtavan
herkullisen kastikkeen kanssa joulusta loppiaiseen.
Meidän perheemme joulupaisti on hirveä (onneksi ei kuitenkaan
hirveä ;). Saamme paikallisen metsästysseura Kaikun metsämiehiltä kunnon
paistin, jos meidän metsästä saadaan hirvi kaadettua. Yksi joulun odotukseen
kuuluvista jännitysmomenteista on se, saammeko joulupöytään hirvipaistia vai pitääkö
tyytyä naudanpaistiin. Tänäkin vuonna onni oli myötä ja saimme paistimme hirven
vasikasta. Lihaa marinoidaan noin viikon ajan ja aattoaterialla se tarjotaan
vastapaistettuna. Kypsyys on mediumin luokkaa eli paisti paistetaan noin 54
asteeseen ja annetaan vetäytyä sanomalehteen käärittynä ennen tarjoilua. Paistin
viimeistelee tässäkin tapauksessa maittava kastike. Loppiaisena paistista ei ole jäljellä enää muruakaan, vaan se on yleensä
syöty loppuun jo Tapaninpäivänä.
Toinen meidän joulupöytämme vakioruoka on ryynimakkara. Entiseen
teurastukseen liittyneeseen suolien pesuun verrattuna makkaran teko on nykyisin
helppoa, kun suolet saa ostaa valmiina paikalliselta lihatiskiltä. Ohraryynit,
sipuli, possun kylki, kieli, sydän ja naudan jauheliha ovat makkaran täytteen eli ”syömän”
raaka-aineita. Mausteiden suhteen on syytä olla varovainen, sillä
perinnemakkaraan kuuluu sipulin lisäksi vain suolaa ja pippuria. Minulla on
mummoni perintönä vielä oikein sarvikin, jolla makkarat voi täyttää. Nykyisin
käytän useimmiten yleiskoneen lihamyllyä, johon näppärä mieheni on askarrellut lisävarusteeksi
makkarasuppilon. Makkaraa tehdessäni puen eteeni aina perinteisen ruutuessun ja
muistelen niitä vuosia, kun teimme makkaraa yhdessä mummon ja äidin kanssa.
Ryynit on jo keitetty, tänään tehdään makkaroita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti