lauantai 13. syyskuuta 2014

Marttajuhlissa


Marttatoimintaan kuuluu käsitöitä, kokkaamista, retkiä, ruokakursseja, talkoita, laulua, kokouksia, liikuntaa – lista on loputon. Onneksi kaiken tämän toimeliaisuuden lisäksi voimme aina silloin tällöin myös juhlia yhdessä.

Sain alkukesällä osallistua kahden marttayhdistyksen vuosijuhlaan: Lokalahden Martat täytti 100 vuotta toukokuussa ja Rauman Lännen Martat 50 vuotta kesäkuussa. Molemmissa juhlissa pääosassa olivat järjestömme perustana olevat Martat. Lokalahden juhlissa tunnelma oli arvokas ja harras, kuten tuohon ikään päässeelle sopiikin, Rauman juhlissa oltiin enemmänkin riehakkaita ja juhlaa vietettiin pilke silmäkulmassa.

Juhlat olivat oiva esimerkki marttojen monipuolisesta osaamisesta ja siitä, miten paljon saammekaan yhdessä aikaan. Lokalahdella oli tehty merkittävä kulttuuriteko. Yhdistys julkaisi juhlien yhteydessä 100-vuotishistoriikin. Sisällöltään monipuolinen ja ulkonäöltään kaunis teos on vaatinut ison panostuksen pienehköltä yhdistykseltä. On tärkeää, että yhdistysten toiminta tulee näin dokumentoitua ja jää myös jälkipolvien nähtäväksi.

Erityisen koskettavia hetkiä tällaisissa juhlissa ovat pitkään toiminnassa mukana olleiden marttojen muistamiset vuosimerkeillä. Rauman Lännen Marttojen juhlissa merkeillä muistettiin yhdistyksen perustajajäseniä, jotka ovat siis 50 vuoden ajan uskollisesti olleet mukana toiminnassa ja jatkavat innokkaina edelleen. Tällaisten marttojen esimerkki kannustaa meitä nuorempia osaltamme kehittämään järjestömme toimintaa niin, että se säilyy elinvoimaisena ja kehittyvänä.

Kiitos molemmille yhdistyksille kutsusta.

Seuraavia juhlia odotellessa,


Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti