tiistai 21. huhtikuuta 2015

Kylvöjä ja istutuksia


Kun aurinko nousee korkealle, linnut aloittavat virkistävän viserryksensä ja mullan pinta vähänkin kuivahtaa, alan kiivaasti miettiä, mitä kaikkea sitä taas tänä kesänä ottaisi viljelykseen. Tarjolla on toinen toistaan upeampia siemenluetteloita, puutarhakuvastoja ja vinkkipalstoja.

Isäni oli ammatiltaan kasvihuoneviljelijä ja hänen ”perintönään” minulla on tämä innostus puutarhaviljelyksiin – etenkin kun kasvihuoneessa ei tarvitse perata ja harventaa niin ahkerasti kuin isäni varhaisporkkanaviljelyksiä muinoin… Pihallamme on sekä pieni kasvimaa että ahkerassa käytössä oleva kasvihuone.

Tänä keväänä erityistä iloa olen saanut viime vuonna kasvihuoneeseen jättämästäni oreganosta, joka täyttä vauhtia jo puskee uutta lehteä ja vartta. Saattaa käydä niin, että meillä on oma maan oreganoa tarjolla jo vappupöydässä, se olisi jotain se.  Myös viime vuonna maahan jättämäni kevätsipuli on innostunut kovaan kasvuun. En ollut edes ajatellut, että se saattaisi talvehtia. Olen joka syksy tyhjentänyt kasvihuoneen edellisen kevään kasveista ja nämä monivuotiset kasvit ovat  tulleet turhaan pois peratuiksi. Ei laiskuus näköjään aina niin pahastakaan ole...

Taimikasvatuksessa minulla on monia kasveja. Olen kylvänyt basilikaa, chiliä, korianteria ja rucolaa – ja tietenkin sitä oreganoa. Mihin oikein joudun ensi kesänä sen oreganosadon kanssa? (Ensi talvena meillä varmaan on ohjelmassa Italian, Kreikan ja Meksikon herkkuja, toim.huom.).

Kasvimaalle tulen kylvämään maissia ja istuttamaan runsaasti vuoden vihannesta, sipulia, joka on Martin ja minun ehdoton lempikasvi, helppo kasvattaa, vaatimaton, hyvän makuinen ja satoisa. Suunnitelmissa ovat puna-, kelta-, salotti-, hopea-, valko-, jätti- ja purjosipulit. Kasvihuoneeseen taas istutan tomaatteja ja kurkkuja ja edellä mainitsemiani esikasvatuksen tuloksia. Kylvän lisäksi salaattia, persiljaa ja tilliä.

Nämä kylvöt ja istutukset  tulivat mieleeni tässä lukiessani lehti-, blogi- ym. kirjoituksia, joissa istutettiin pääsiäisruohoa. On se vaan merkillistä, että pääsiäisruohokin esikasvatetaan ja ja sitten taimina vasta istutetaan. Kasvuaikakin kun on kuitenkin melko lyhyt J

Kevättä rinnassa ja sormet mullassa


Tiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti