tiistai 25. joulukuuta 2018

Ihana, tunnelmallinen joulu


Muistan jo lapsuudestani, miten joulunaika meillä alkoi siitä, kun Eila-täti perheineen tuli Turusta Laitilaan viettämään joulua. He tulivat yleensä aatonaattona. Joulupäivänä meille tuli Toivo-enon perhe. Tapaninpäivä taas vietettiin kummitätini Marjatan perheen kanssa. Torikan mummu ja Johannes-setä perheineen tulivat yleensä välipäivinä, miten omilta kiireiltään pääsivät. Lähisuvun jälkeen käymään tulivat kaukaisemmat sukulaiset, ystävät ja naapurit.

Ohjelmassa oli yleensä kahvitarjoilu sekä sen kanssa joulupullaa ja pipareita. Eila-tädille piti lisäksi aina leipoa herrasväen pikkuleipiä, sillä ”Herrasväkeähän tässä ollaan ;)”.  Ruokaakin tarjottiin, mikäli vierailu perheemme ruokailuaikoihin sopi. 

Kynttilät paloivat, kuusi tuoksui, aikuiset juttelivat omia asioitaan, ja me lapset leikimme lahjaksi saamillamme leluilla ja peleillä. 

Tapaninpäivän ohjelmaan kuului tapaninajelu niin kauan kun Ventti, isoisän viimeinen hevonen, meitä jaksoi vetää. Tapaninpäivänä televisiosta tuli myös joulusirkus. Siinä oli jotain uskomattoman upeaa, etenkin yhdessä katsottuna.



Parasta noissa muistamissani 60- ja 70-luvun jouluissa oli se luonnollinen tapa olla yhdessä. Kyläilyt sujuivat ilman virallista ohjelmaa, ilman vaativaa tarjoilua, toisten seurasta nauttien.

Vaikka melkein kaikki on nykyisin paremmin kuin ennen, tällaisen yhteisöllisen suvun, naapurit ja ystävät yhteen kokoavan joulun koemme yhä harvemmin.

Kyläilijöitä odotteleva
Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti